Aluevaalit 2025

Sivu päivittyy (viimeksi päivitetty 15.3.2025)

Aluevaaliehdokkaat esittäytyy

Esittelyt ovat ehdokkaiden itse laatimia. Jokainen saa esittäytyä omalla tavallaan.

Leena Palojärvi 59v Toiminnanohjaaja, Enontekiö

Olen 59-vuotias toiminnanohjaaja Enontekiöltä, jossa olen asunut ja elänyt koko ikäni. Perheeseen kuuluu tällä hetkellä avomies, ja kaksi aikuista poikaa perheineen. Olen ollut mukana Enontekiön kuntapolitiikassa vuodesta 1993, jolloin minut valittiin silloiseen sosiaalilautakuntaan. Olin sosiaalilautakunnan ja sittemmin perusturvalautakunnan jäsen aina vuoteen 2017, josta viimeiset 12 vuotta puheenjohtajana. Tällä hetkellä olen Enontekiön kunnanvaltuutettu ja kunnanhallituksen puheenjohtaja. Olen ollut kunnanhallituksen puheenjohtajana koko kuluvan valtuustokauden. Olen myös kuluvan kauden Lapin Hyvinvointialueen varavaltuutettu Lapin sitoutumattomien yhteislistalta, sekä hyvinvointi – ja yhdyspintalautakunnan jäsen.

Työskentelen saamelaisten sosiaalialan järjestössä, ikäihmisten toiminnan toiminnanohjaajana, ja olen ollut tässä työssä jo yli 20 vuotta. Koen tärkeäksi lähteä ehdolle aluevaaleihin, koska myös pienten kuntien ja syrjäseutujen ääni pitää saada kuuluville hyvinvointialueella. On valitettavaa, että kaikkien kuntien edustusta ei voida tasapuolisesti varmistaa aluevaltuustossa.

Minulle tärkeitä asioita ovat hyvinvoivat kuntalaiset, peruspalvelut lähellä ihmisiä, ja saatavuus omalla äidinkielellä, työntekijöiden hyvinvointi ja jaksaminen, sekä työpaikkojen säilyminen pienissä kunnissa. Kaikkien hyvinvointialueen asukkaiden tasapuolinen kohtelu, lähipalveluiden turvaaminen, ja tavallisten ihmisten äänen kuuluminen on välttämätöntä myös Hyvinvointialueen päätöksenteossa.

Munnje lea dehálaš maiddai sámegielat bálvalusat, ahte diet ii jávka min gielddas iige eara sámeguovllu gielddain. Mii dárbbasit sámegielat bálvalusaid, ja deit ferte maiddai ain ovddidit buresveaddjinguovllu bárggus. Olu gálga vel dahkat, ahte buohkat, geas lea vuoigatvuohta oaccut bálvalusat eadnigillii, maiddai nu dahpahuvvo.

Vain äänestämällä voit vaikuttaa, kuka sosiaali- ja terveydenhuollon sekä palo- ja pelastustoimen asioista päättää jatkossa.

Muista siis päivämäärä 13.4.2025

Ismo Kurki 39v Ryhmävalmentaja, Kemi

Olen 39-vuotias kemiläinen perheenisä, joka on ehdolla kunta- ja aluevaaleissa. Olen pitkään harkinnut poliittisen uran aloittamista, ja nyt olen päättänyt ottaa askeleen ja käynnistää sen. Vaikka olen seurannut politiikkaa pitkään, en ole koskaan tuntenut kuuluvani mihinkään tiettyyn puolueeseen.

Ammatiltani olen nuoriso- ja yhteisöohjaaja, ja olen toiminut sekä Kemissä että Torniossa nuorisotyön parissa. Tällä hetkellä työskentelen Torniossa kuntouttavassa työtoiminnassa ryhmävalmentajana. Minulla on vahva näkemys ja kokemus erityisesti heikoimmassa asemassa olevien henkilöiden asioista.

Harri Pullola 57v Tradenomi, erä- ja luonto-opas, Kemi

Kemin kaupungin valtuutettu, Kemin matkailun hallituksen jäsen, Toiminut keskusvaalilautakunnassa ja eronnut vaalien vuoksi koska olen ehdokkaana.  57 vuotta Tradenomi  Kemin reserviläisten hallituksen jäsen. Maanpuolustus on välttämätöntä.

Jaana Kotkansalo, Kemi

Heli Trög 56v Yo-merkonomi, sosiaalitieteen ylioppilas, sosionomi, Keminmaa

Olen 56-vuotis 6 aikuisen lapsen  äiti ja 5 lapsenlapsen mummi. Asun avomieheni kanssa  Keminmaassa ja perheeseeni kuuluu lisäksi 5-vuotias kultainen noutaja Toffe, joka on perheemme valopilkku. Koulutukseltani olen yo-merkonomi. Valmistuin vuonna 2018 Lapin AMK:sta sosionomiksi suuntaavina lastentarhanopettaja, lapset ja nuoret sosiaalipuoli sekä koulukuraattori. Olen siis sosiaalipuolen moniosaaja. Nyt olen keväällä jatkamassa sosiaalipuolen opintoja yliopistossa tavoitteena valmistua sosiaalityöntekijäksi. Ammattikorkeakoulun opinnoista sain paljon hyväksilukuja yliopisto-opintojani varten, joten valmistumiseni sosiaalityöntekijäksi kestänee vain reilut kaksi vuotta. 

Olen toiminut yrittäjänä vuodesta 1996 eri toimialoilla ja vuonna 2013 siirryin autokorjaamon yrittäjäksi. Autokorjaamoa pidämme yhdessä avomieheni kanssa. Viimeiset 4 vuotta olen ollut osittaisella sairaseläkkeellä, joten minulle on vapautunut aikaa keskittyä luottamustoimien hoitamiseen täysipäiväisesti. Koenkin  tärkeäksi olla vaikuttamassa ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen. Koulutukseni antaa hyvät eväät erilaisten luottamustehtävien hoitamiseen. 

Olen siis ensimmäisen kauden aluevaltuutettu. Olen ollut aluehallituksen varajäsenemä tämän ensimmäisen kauden. Mm. syyskauden 2024 istuin lähestulkoon koko ajan aluehallituksen kokouksissa varsinaisen kokousedustajan osallistuessa yhteensä vain 3 tuntia 3 minuuttia varsinaisiin kokouksiin. Aluehallituksen edustajana olen toiminut Nordlabin yhtymäkokousedustajana sekä yksilöjaoston  ja henkilöstöjaoston varajäseninä. Lisäksi olen ollut osallisuus- ja asiakkuus lautakunnan varajäsenenä viimeisen toimintavuoden saaden osallistua mm seminaareihin. Olen toiminut hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden lautakunnan koko toimintakauden varsinaisena jäsenenä sekä kuntien ja hyvinvointialueen neuvottelukunnan jäsenenä. Lisäksi olen ollut mukana organisaation madaltamisen työryhmässä, joka suunnitellut mm. luottamushenkilöiden organisaation rakenteen muuttamista tulevalle kaudelle. Näistä tärkeimpänä pidän aluehallituksen varaedustajan paikkaa. Olen ollut koko kauden päätöksen teon ytimessä saaden kaiken tarvittavan tiedon aluevaltuustossa  toimimistani varten. 

 Olen myös Lapin Liiton valtuutettu ja lapin Liiton tarkastuslautakunnan jäsen sekä poliisiasiain neuvottelukunnan jäsen. 

Tulevalla kaudella mikäli tulen valituksi, tavoitteeni on tehdä avointa, läpinäkyvää, suoraselkäistä ja yhteistyökykyistä politiikkaa. Alueemme päätöksenteko on saatava toimivaksi, jossa suhmuroinneilla ei ole enää sijaa. Lappilaisten palvelut on tasapuolisesti turvattava koko alueelle ja asukkaiden kuuleminen on otettava huomioon päätöksenteossa.

MOTTONI ON: PALVELUT EDELLÄ, RAKKAUDESTA LAPPIIN.  

Jonna Pakisjärvi 48v Sairaanhoitaja, opisk. YAMK, Keminmaa

Olen Jonna Pakisjärvi, 48-vuotias sairaanhoitaja ja opiskelija (YAMK) Lapista, Keminmaasta. Juuret minulla on Pellossa, Tervolassa ja Kemissä. Pidän ulkona liikkumisesta ja teen käsitöitä. Minulla on 3 lasta, joista 2 jo aikuista.

Olen valmistunut sairaanhoitajaksi 1998. Minulla on yli kahdenkymmenen vuoden kokemus Sote alalta. Työurani alkoi perusterveydenhuollon vuodeosasto maailmassa, jossa vierähti 18 vuotta. Vuonna 2017 siirryin kotisairaanhoitoon ja päivätyöni on tällä hetkellä Keminmaan kotihoidossa sairaanhoitajana. Olen myös palliatiivisen hoidon asiantuntija ja seniori- ja vanhustyön erikoisosaaja.

Kuluvalla kaudella olen ollut Laphalla Lapin Sitoutumattomien vara aluevaltuutettu ja osallisuus- ja asiakkuuslautakunnan jäsen. Olen osallistunut ahkerasti kokouksiin ja muihin vaikuttamistoimielimiin.

Tärkeät nostot Lapin hyvinvointialuetta ajatellen

– Riittävästi hoitajia ja reilut työehdot. Paremmat työolot, riittävä henkilöstömäärä ja kilpailukykyinen palkkaus.

– Julkisten sote-palveluiden vahvistaminen . Ei palveluiden liiallista yksityistämistä, vaan panostus julkisiin palveluihin ja terveyskeskuksiin.

– Sote-palveluiden yhdenvertaisuus . Jokaisella alueella asuvalla on oikeus laadukkaaseen ja nopeaan hoitoon, myös haja-asutusalueilla.

– Mielenterveys- ja ensihoitopalveluiden parantaminen. Riittävät resurssit mielenterveyspalveluihin ja ensihoitoon, jotta hoitoon pääsee ajoissa.

Muita luottamustoimia:

Kunnanvaltuutettu ja kunnanhallituksen 1. varapuheenjohtaja

Ay aktiivi, ammattiosaston puheenjohtaja ja luottamusmies, sekä Tehyn valtuutettu

Hengitysliiton liittohallituksen jäsen

Paikallisen hengitysyhdistyksen toimija ja hallituksen jäsen

Minun motto elämässä ja kaikessa on: Jos en jotain osaa tai tiedä, niin otan selvää.

Vain äänestämällä voit vaikuttaa 🧡

Tapio Jankkila 61v Projektipäällikkö, koneinsinööri, Keminmaa

Olen Tapio Jankkila, luonnonläheinen ja yhteiskuntavastuullinen ehdokas
Lapin hyvinvointialueen aluevaltuustovaaleissa. 30 vuoden kokemus
teollisuudesta, aktiivinen roolini metsästyksessä ja reserviläisena ovat
muovanneet minusta ymmärtäväisen ja käytännönläheisen
päätöksentekijän. Lapin ainutlaatuinen luonto ja sen tarjoamat
mahdollisuudet ovat minulle tärkeitä, ja uskoni on, että vastuullinen
kehitys ja ihmisten hyvinvointi kulkevat käsi kädessä.


Luonto ja vastuullisuus: Kestävä kehitys ja luonnon
kunnioittaminen
Lapin luonto on meille kaikille arvokas, ja sen kestävä hyödyntäminen on
avainasemassa. Luonnon monimuotoisuuden turvaaminen ei ole vain
ympäristökysymys, vaan se on myös taloudellinen ja kulttuurinen haaste.
Uskon, että alueellisten päätösten tulee ottaa huomioon luonnon rajat ja
tulevien sukupolvien mahdollisuudet nauttia samasta elinympäristöstä.
Teollisuudessa vuosikymmenten kokemus on opettanut, kuinka tärkeää
on ennakoida ja suunnitella pitkällä tähtäimellä, jotta voimme varmistaa
kestävän ja elinkelpoisen tulevaisuuden lappilaisille. Vastuullisuus
päätöksenteossa ei tarkoita vain nykyhetken hyötyjä, vaan myös
ekologista ja taloudellista kestävyyttä tuleville sukupolville.


Yhdenvertaisuus ja luotettavuus: Lappilainen palvelu
kaikille
Lapin hyvinvointialueen yksi keskeisistä tavoitteista on taata tasa-arvoiset
ja laadukkaat sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut kaikille lappilaisille.
Tämä on arvo, jonka olen valmis ottamaan sydämeeni ja ajamaan
käytännön tasolle. Teollisuuden ja metsästyksen parissa olen nähnyt,
kuinka tärkeää on, että kaikilla on pääsy tarvitsemiinsa palveluihin
asuinpaikasta riippumatta. Meidän ei tule vain tarjota palveluja, vaan
varmistaa, että ne ovat helposti saatavilla ja saavutettavissa kaikille,
erityisesti maaseudun ja syrjäisempien alueiden asukkaille. Lappilaisen
yhteisön luonteen mukaisesti meidän on huolehdittava, että
päätöksenteossa otetaan huomioon kaikki, erityisesti ne, jotka eivät aina
ole äänessä.


Inhimillinen ja osallistava päätöksenteko: Kansalaisilta
kansalaisille
Teollisuuskokemukseni ja aktiivinen roolini reserviläisenä ovat antaneet
minulle syvällisen ymmärryksen siitä, mitä vastuullinen ja inhimillinen
päätöksenteko vaatii. Politiikassa tämä tarkoittaa kuuntelemista ja
kansalaisten osallistamista. Haluan edistää päätöksentekoprosessia, joka
ei ole vain asiantuntijoiden ja päättäjien näkemys, vaan jossa kansalaiset
voivat osallistua ja vaikuttaa tärkeisiin kysymyksiin, kuten palveluiden
saatavuuteen ja laatuun. Kansalaiskuulemiset ja avoin vuoropuhelu ovat
keskeisiä välineitä, joilla voimme varmistaa, että päätökset tehdään
lappilaisilta lappilaisille. Meidän tulee kuunnella niitä, jotka elävät näiden
päätösten kanssa arjessaan.


Lapin hyvinvointialueen tavoitteet ja arvojen
toteuttaminen
Lapin hyvinvointialueen strategia linjaa, että tavoitteenamme on
turvallinen ja hyvä elämä kaikille. Meidän tehtävämme on turvata
sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastuspalvelut, mutta se ei riitä. Meidän
on varmistettava, että palvelut ovat laadukkaita, saavutettavia ja kestäviä.
Arvot, kuten yhdenvertaisuus, vastuullisuus, luotettavuus ja inhimillisyys,
ovat paitsi teoreettisia, myös käytännön työkaluja, joiden avulla voimme
edistää lappilaisten hyvinvointia ja elämänlaatua. Tämä edellyttää
strategian elävöittämistä käytännön arkeen, jossa ammattilaiset ja
asiakaskohtaamiset muodostavat sen ytimen, joka vie meitä kohti yhteisiä
tavoitteitamme.


Lähde mukaan rakentamaan parempaa Lapin
tulevaisuutta
Toivon, että voin olla luotettava ja asiantunteva kumppani, joka tuo
alueemme kehittämiseen vastuullisen ja käytännönläheisen näkökulman.


Yhdessä voimme rakentaa Lapista paikan, jossa on hyvä elää ja joka on
turvallinen paikka kaikille meistä.

Inkeri Yritys 70 v oikeusnotaari, kunnallisneuvos, Kittilä


Olen 70-vuotias paljasjalkainen kaukoslainen, perheeseeni kuuluu puoliso, kolme aikuista lasta, kuusi lastenlasta ja Aawa-koira. Koulutukseltani olen oikeusnotaari ja yo-merkonomi. Työurani olen tehnyt Kittilässä mielenterveystoimistossa ja oikeusaputoimistossa. Eläkkeelle olen jäänyt oikeusneuvojan virasta.


Minut valittiin ensimmäisen kerran kunnanvaltuustoon vuonna 1984. Siitä lähtien olen ollut täysillä mukana erilaisissa luottamustehtävissä Kittilän kunnassa, Tunturi-Lapin seutukunnassa, Lapin liitossa ja muissa maakunnallisissa luottamustehtävissä. Minulla on ollut myös kansainvälisiä luottamustehtäviä. Tällä hetkellä olen Kittilän kunnanvaltuuston puheenjohtajistossa, koululautakunnassa ja rakennus- ja ympäristölautakunnassa. Lisäksi olen ollut aktiivisesti mukana ammattiyhdistystoiminnassa. Kunnallisneuvoksen arvonimi minulle myönnettiin vuonna 2008.


Kuluvalla valtuustokaudella toimin myös Lapin hyvinvointialueen aluevaltuutettuna ja aluehallituksen jäsenenä. Kun lähdin ehdolle hyvinvointialueen päättäjäksi, halusin vahvistaa perusterveydenhuoltoa, vanhustenhuoltoa sekä lapsiperheiden ja nuorten palveluja. Todellisuus paljastui kuitenkin pian, päätöksenteossa ei ollut liikkumavaraa. Valtio on asettanut tiukat rajat ja rahoitusraamit hyvinvointialueiden toiminnalle. Hyvinvointialueen asioiden valmistelijat ja päättäjät ovat olleet ”puun ja parkin raossa” hyvinvointialueen rakentamistyössä.


Tulevissa hyvinvointialueen vaaleissa keskeinen tavoitteeni on edelleen se, että kaikkien lappilaisten ihmisten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen saatavuus ja saavutettavuus turvataan kaikissa tilanteissa. Palvelujen tulee olla lähellä, saatavilla ajoissa ja inhimillisesti. Mielestäni on tärkeää, että palvelut tuotetaan ammattitaidolla. Tämän perustan turvaaminen edellyttää riittävää henkilöstöä sekä työntekijöiden jatkuvaa hyvinvoinnista huolehtimista.


Työikäisten palveluiden ohella haluan vaikuttaa ikääntyvien, vammaisten, lasten ja nuorten sekä perheiden palveluihin. Toimiva ja ajantasainen oppilas- ja opiskelijahuolto sekä kaikkien turvallisuutta lisäävä pelastustoimi tulee olla kunnossa. Erikoissairaanhoidon osalta tarvitaan vahvaa yhteistyötä Lapin keskussairaalan ja Länsi-Pohjan keskussairaalan kesken. Molempien sairaaloiden toimintoja tulee edelleen kehittää.


Koko hyvinvointialueen tehtävien onnistuminen vaatii koko Lapin alueen vahvaa yhteistyötä julkisen sektorin eri toimijoiden, päättäjien, Lapin alueen yrittäjien ja kaikkien lappilaisten ihmisten kesken. Mielestäni tavallisen arjen sujuminen riippuu pitkälti ihmisten hyvinvoinnista. Haluan edistää ihmisten hyvinvointia vankalla kokemuksellani ja aina täysillä panostaen.


Tehdään parhaasta parempaa – hyvinvoiva Lappi kaikille!

Unto Friman 67v Sähköurakoitsija, sähköteknikko, Kolari

Unto Friman, Lapin Sitoutumattomat – Kolari 21
Syrjäseutujen ongelmiin ei löydy ratkaisuja Helsingin puoluetoimistoista – ne löytyvät paikallisten
ihmisten osaamisesta ja yhteistyöstä.


Olen 67-vuotias sähköurakoitsija, naimisissa ja kahden aikuisen pojan isä. Asun Hannukaisella,
Kolarin kunnassa, ja tunnen maaseudun haasteet käytännön kokemuksen kautta. Viiden
vuosikymmenen aikana olen tehnyt sähkötöitä ja huoltokeikkoja ympäri Oulun ja Lapin maakuntia.
Lisäksi olen hankkinut elantoni maa-, metsä- ja porotaloudesta, maatilamatkailusta sekä
kaivostöistä. Rovaniemi ja Oulu ovat olleet aikanaan myös asuinpaikkojani.
Vuosikymmenten kokemus Äkäslompolon VPK:n hälytysosastossa on opettanut, miten
syrjäseutujen ihmiset tekevät ihmeitä yhteistyössä viranomaisten kanssa. Korvessa osataan –
paras pelastaja on aina se, joka on paikalla. Nyt tilanne on muuttunut huolestuttavaksi:
pelastusasemat ovat lukossa, tiet tukossa ja pelastustoimen tilanne on kaaoksessa tiedonsuojalain
voimaantulon jälkeen.


Olen toiminut kahden kauden ajan Kolarin kunnanvaltuustossa ja -hallituksessa, ja aloitin
nuorisopoliitikkona kuusikymppisenä. Aluevaltuustossa olen varavaltuutettuna ja jäsenenä
pelastus- ja valmiuslautakunnassa.


Vähäosaisten arki tuli tutuksi jo kuusikymmenluvulla, kun isäni kuoli pientilalla. Tuolloin
lapsityövoima ei ollut kiellettyä, mutta onneksi töitä oli. Tämä kokemus on jättänyt pysyvän
jäljen: tiedän, miten tärkeää on pitää huolta niistä, joilla on vähiten.


Veronmaksajien rahat on käytettävä viisaasti. Kunnan ja alueen talous eivät ole erillisiä – ei voida
hyvällä omallatunnolla tuhlata kunnissa, jos sote-säästöt vaarantavat ihmishenkiä. Rahat
palveluihin hankitaan työllä ja luonnonvaroilla, ei vihreillä valituksilla. Alueille on saatava
verotusoikeus, sillä ilman rahaa ongelmia ei korjata.


Sote-uudistus on epäonnistunut. Potilaat tarvitsevat hoitoa, eivät ylimääräisiä
hallintohimmeleitä. Tappavat viiveet johtuvat etäisyyksistä, ja ne korjataan logistiikalla, ei
politiikalla. Vuodeosastojen lakkauttaminen tuhoaa huoltovarmuutta – nyt potilaat, työntekijät ja
omaiset ajavat ympäri maakuntaa niin kauan kuin jaksavat. Tätäkö on vihreä siirtymä?


Edellinen hallitus keitti tämän sotesopan, mutta nykyhallituksen korjaustoimet eivät näytä yhtään
paremmilta. On aika tehdä päätöksiä, jotka perustuvat arjen todellisuuteen – ei ideologiaan.


Äänestä Lapin Sitoutumattomia – Kolari 21, jos haluat päätöksentekoa, joka perustuu
kokemukseen, käytännön järkeen ja alueiden ihmisten hyvinvointiin.

Riitta Lompolojärvi 58v Lähihoitaja, Kolari

Olen Riitta Lompolojärvi, 58 vuotta. Asun Kolarissa Kurtakon kylässä, jonne muutin 2013.
Olen työskennellyt hammashoitajana Kittilässä ja Kolarissa. Tällä hetkellä en ole työelämässä. Pidän
tärkeänä kunta- ja alue päätöksentekoa ja haluan olla mukana vaikuttamassa, joten olen ehdokkaana
kunta- ja aluevaaleissa.
Olen ollut kuluvalla kaudella varavaltuutettuna kunnanvaltuustossa sekä toiminut sivistys- ja
rakennuslautakunnan jäsenenä. Tämän vuoden alusta olen ollut Tunturilapin ja Pellon työllisyysjaoston
jäsen, olen toiminut myös Kolarissa ay ammattiosaston puheenjohtajana.
Perheeseeni kuuluu mieheni, tytär, hän asuu Rovaniemellä, sekä poika hän asuu Itävallassa, Wienissä.
Lisäksi meillä on kaksi ihanaa ja rakasta kissaamme.
Pidän käsitöiden tekemisestä ja kotona ulkona touhuamisesta. Kissamme kuuluvat tärkeänä osana
päivittäiseen elämäämme.
Itselleni tärkeää:
Kaikille tulee turvata tarvittavat palvelut, oikea aikaisesti ja riittävästi, riippumatta iästä tai asuin paikasta.
Palvelun kannalta tärkeää on hoitoketjun sujuvuus/nopeus ja tiedonkulku. Näin vältytään pitkiltä hoito
jaksoilta ja epäinhimillisitä kärsimyksiltä.
Tärkeimmät tavoitteeni aluevaaleissa tulevalle vaalikaudelle:
Ensihoidon saatavuus ja riittävyys.
Ensihoito on meille erittäin tärkeässä osassa pitkien välimatkojen vuoksi, jotta vältytään epäinhimillisiltä
kärsimyksiltä sekä mm. kalliilta ja pitkiltä hoito jaksoilta. Kaikilla on oikeus saada ensihoitoa silloin, kun
tarve ja hätä on suuri. Viive ensihoidossa täytyy olla mahdollisimman lyhyt, jotta hyvä ja oikea aikainen
hoito pystytään turvaamaan.
Ikäihmisten hoito ja huolenpito:
Ikääntyville tulee olla turvattu tulevaisuus. On pystyttävä turvaamaan heidän tarvitsemansa palvelut, niin
asumisen kuin hoidon ja huolenpidon erivaiheissa aina loppuun saakka arvokkaaseen saattohoitoon, jossa
asiakkaan toiveet ja itsemääräämisoikeus toteutuu.
Mielenterveyspalveluiden saatavuus ja riittävyys:
Mielenterveys palveluihin on kiinnitettävä huomiota. Hoitoon pääsyyn kuluva aika on liian pitkä. Asiakkaille
on raskasta yrittää selviytyä hoitoon pääsyn kiemuroista ja odotus ajasta. Heidän tulee saada riittävää apua
nopeasti ja yksilöllisesti.
Historiaani niille, joita se kiinnostaa:
Olen syntyisin Savosta Leppävirralta, josta lähdin opiskelemaan Helsinkiin lastenhoitajaksi. Helsingissä
työskentelin sairaalassa ja päiväkodissa sekä kodinhoitajana. 2000 luvun alussa opiskelin lähihoitajaksi
suuntautuen suun terveydenhoitoon. Valmistauduttuani työskentelin pääkaupunkiseudulla
terveyskeskuksen hammashoitolassa sekä suun terveydenhuollon päivystystä ja yhteispäivystyksessä.
Olen siis työskennellyt vauvasta vaariin sote alalla. Helsingin kaupungilla olin töissä reilut 25 vuotta, jonka
jälkeen Kolarin kunnalla.
Olen katsonut SoTe palveluiden toteutumista työni, tuttavien, sukulaisteni ja myös omasta näkökulmastani.
Välillä kaikki sujunut hyvin ja toisinaan ei todellakaan hyvin. Viimeaikaisena kokemuksena itse olen saanut

kokea mitä pitkä välimatka sairaalan päivystykseen. Päivystys on toiminut hyvin osaltani ja olen saanut
hyvää, osaavaa ja luotettavaa hoitoa.
Keskustellessani välimatkojen pituudesta ystävieni kanssa ovat ihmetelleet ”miten uskallat asua siellä” kun
hätätilanteissa matkaa LKS:ään on 180 km. Täytyy myöntää, että kyllä itsekin miettin viiveen pituutta,
ensihoidon saatavuutta ja matkojen pituutta. Siksi tämä on yksi tärkeistä asioista, joka tulevalla
aluehallituskaudella tulee olla esillä.

Päivi Granat 30v Lähihoitaja, Pello

Olen 30-vuotias lähihoitaja Pellosta. Työskentelen Ylitornion kotihoidossa ja opiskelen työni ohessa sosionomiksi Lapin AMK:ssa. Erityisesti ikääntyneiden asiat ovat lähellä sydäntäni. Olen myös aktiivinen ay-toimija: toimin SuPerin Ylitornion ammattiosaston puheenjohtajana ja Lapin hyvinvointialueen luottamusmiehenä. STTK on palkinnut minut ay-toiminnastani Tulevaisuuden tekijä 2022 kunniamaininnalla. 

Pyrin aluevaltuustoon, koska haluan tuoda sinne sitä kuuluisaa maalaisjärkeä ja näkemystä ihmisten arjesta. Lapissa palveluiden tuotannossa täytyy erityisesti huomioida pitkät välimatkat, jotta palvelut pysyvät ihmisten saavutettavissa. Digipalveluilla voidaan täydentää palveluja mutta ei korvata fyysisiä lähipalveluja. Lapin hyvinvointialueen tulee mahdollistaa asuminen tasapuolisesti missä tahansa Lapin kolkassa. Palveluja ei saa myöskään saa keventää pelkästään säästösyistä. Esimerkiksi ikääntyneiden tehostettujen palveluasumispaikkojen karsiminen on kestämätöntä, sillä eliniän jatkuvasti pidentyessä myös ympärivuorokautista hoitoa tarvitsevien määrä kasvaa. Samalla on huolehdittava ammattitoisen henkilökunnan saatavuudesta ja pysyvyydestä, sillä se on laadukkaiden palveluiden avain.

Vesa Kekonen 48v Lähihoitaja, Ranua

Perhe, terveys ja työ ovat minulle tärkeitä. Tämä on osasyy ehdolle asettumiseen.

Myös palveluiden lakkauttamiset, henkilöstön irtisanomisuhka sekä osastojen/sairaaloiden sulkemiset vaikuttivat ehdolle asettumiseen. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisena en voi edes ajatella palveluiden tai hoidon alasajoa tai hoidon / palveluiden saannin vaikeuttamista.

 Palvelut pitää olla ja säilyä lähellä ihmisiä. Hyvinvointialueiden ja kuntien ei pidä hankkia turvaa talouteen veron korotuksilla. Kansalla on jo nyt ihan tarpeeksi maksettavaa. Säästöjä on haettava jostain muualta. Ei kuitenkaan rivityöntekijöitä vähentämällä tai hoitopaikkoja lakkauttamalla.

Säästöjä voi tehdä oikeanlaisella suunnittelulla, hyvällä johtamisella, harkituilla hankinnoilla, ostopalveluiden kilpailutuksella, vuokratyövoiman vähentämisellä tai asettamalla vuokratyövoimalle kiinteän kattohinnan. Ei käytetä ylihintaisia palveluita. Hoitohenkilöstöstä on pulaa ja ratkaisuksi on tarjottu työvoiman tuomista ulkomailta. On huomioitava työntekijöiden riittävän hyvä kielitaito ja koulutus hoitovirheiden, väärinymmärrysten, ja ymmärretyksi tulemisen turvaamiseksi.

 Myös johtajien palkkoja voidaan tarkastella kriittisesti valtakunnallisesti.

Pelastustoimi ja ensihoito pidetään erillisenä osa-alueena eikä sotketa heitä sosiaali- ja terveysalan budjettiin. 

Pelastushelikopteri pysyy valtion hallinnassa. Sitä ei voi sysätä hyvinvointialueen vastuulle. Tähänkin asti pelastushelikopteri on saanut rahoituksen valtiolta ja vapaaehtoisten lahjoituksista.

Teidän puolta pitäen Vesa Kekonen

Pekka Nätti 66v, Rovasti, Ranua

Olen 66-vuotias eläkeläisrovasti. Puolitoista vuotta sitten siirryin sivuun Ranuan
kappalaisen virasta palveltuani seurakunnassa 34 vuotta. Eläköitymisen jälkeen olen
palvellut edelleen pyydettäessä monissa tehtävissä sekä ilossa että surussa. Työvuosien
aikana sain kokea, että ranualaiset arvostivat avoimuuttani ja lämmintä taitoani keskustella
vaikeidenkin asioiden kohdatessa.

Asun edelleen Ranualla. Minulla on kolme aikuista lasta ja yksi ihana lapsenlapsi. Olen
mukana yhteisöllisyyteen ja kulttuuriin liittyvissä harrastusryhmissä. Pidän ihmisten parissa
olemisesta. Vanhemmiltani olen saanut mallin kohdata kaikki ihmiset arvokkaina ja
samanarvoisina.

Työssä ollessani seurasin kunnallista, maakunnallista ja valtakunnallista päätöksentekoa.
Tuolloin en kuitenkaan osallistunut päätöksentekoon, vaan halusin puolueettomasti
keskittyä työhöni kaikin voimavaroin. Nyt koen, että minulla eläkkeellä ollessani on
mahdollisuus ja halu lähteä mukaan yhteisten asioiden hoitoon.
Kuntatasolla haluan säilyttää Ranuan kauniin erämaaluonnon rikkoutumattomana
lapsenlapsille. Aluehallinnossa keskityn laadukkaiden palvelujen säilyttämiseen
mahdollisimman lähellä asukkaita. Erityisesti ikäihmisten ympärivuorokautisen asumisen ja
hoidon tulee mahdollistua omassa kotikunnassa. Nuorten mielenterveyden hoitoon tulee
panostaa ennakoivasti. Henkilöstömitoituksen riittävyys ja erityisesti henkilöstön
työhyvinvointi ovat tärkeitä, jotta hyvinvointialueilla ihmisen palveleminen
kokonaisvaltaisesti, sisäisesti ja ulkoisesti onnistuu. Hyviksi koettujen palveluiden
kehittäminen tasapanoisesti koko laajan Lapin alueella on myös tärkeää.

Opettelen rakentamaan hyvää elämää ranualaisille ja kaikille lappilaisille elämää
arvostavalla päätöksenteolla asioiden hyvän valmistelun pohjalta.

Petri Muje 61v Erityisasiantuntija, FM, Rovaniemi

Olen 61 vuotias kahden aikuisen tyttären isä ja tuore ukki. Vaimo työskentelee osastonhoitajana, vanhempi tytär on lastentauteihin erikoistuva lääkäri. Olemme vaimon kanssa toimineet useita vuosia myös sijais- ja tukiperheenä ja meillä on tällä hetkellä yksi lainalapsi. Toimin aktiivisesti useissa yhdistyksissä hallituksen jäsenenä (Rovaniemen 4H, Rovaniemen retkeilijät, Rovaniemen Pohjola-Norden) ja tunnen tätä kautta myös kolmannen sektorin toimintaa. Työpaikallani Lapin ammattikorkeakoulussa olen toiminut YTN:n luottamus- ja varaluottamusmiehenä. Olen aiemmin
ollut jäsenenä Lapin poliisien neuvottelukunnassa ja toimin tällä hetkellä jäsenenä Lapin hyvinvointialueen tarkastuslautakunnassa – tunnen siis varsin hyvin hyvinvointialueen toiminnan vaikka en ole ollutkaan vielä valtuutettuna.

Olen kiinnostunut hyvinvointialueen toiminnasta niin asiakkaan kuin kanssatoimijankin ominaisuudessa. Näen tehtävän niin tärkeänä, että en ole ehdokkaana kuntavaaleissa – näin pystyn keskittymään yhteen tärkeään tehtävään koko maakunnan edun näkökulmasta. Hyvinvointialueella lupaan keskittyä erityisesti siihen, että Lapha pysyy jatkossakin itsenäisenä hyvinvointialueena. Päätöksenteon siirtyminen esim. Ouluun tulisi edistämään keskittämistä ja heikentäisi erityisesti Lapin harvaan asuttujen alueiden palveluja entisestäänkin.

Keskityn omassa toiminnassani ajamaan erityisesti lasten ja nuorten asiaa. Lastensuojeluun ja nuorten mielenterveyspalveluihin tulee mielestäni sijoittaa lisää resursseja. Kyse on inhimmillisyyden ohella myös nimenomaan sijoituksesta – valtiontalouden tarkastusvirasto on laskenut, että yksi syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle 1,2 miljoonaa euroa.

Hyvinvointialue ei elä yhteiskunnassa omassa kuplassaan ja siksi on tärkeää, että yhteistyötä kuntien, oppilaitosten, yritysten ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa kehitetään edelleen. Esimerkkinä on esim. lähiruoan ja paikallisten palvelujen käytön lisääminen sekä oppilaitosten kanssa tehtävä opetus- ja hankeyhteistyö. Erityisesti Länsi- ja Pohjois-Lapin osalta tulee myös edelleen lisätä yhteistyötä Ruotsin ja Norjan toimijoiden kanssa niin terveys- kuin
pelastuspalvelujenkin osalta.

On myös tärkeää, että LKS:ää kehitetään edelleen alueen laaja-alaisena keskussairaalana – tätä kautta voidaan turvata alueella korkeatasoinen erikoissairaanhoito ja siihen liittyen riittävä koulutetun henkilökunnan veto- ja pitovoima. Esimerkiksi erikoistuvien lääkärien kannalta on tärkeää, että he voivat suorittaa omaan erikoistumisalaansa liittyvän terveyskeskus- ja keskusairaalajakson samalla alueella. Pitkien välimatkojen takia Kemin ja Ivalon osalta tulee varmistaa riittävät päivystyspalvelut.

Pertti Ollonen, Rovaniemi

Olen Pertti Ollonen Rovaniemeltä ja ehdokkaana Lapin hyvinvointialueen aluevaaleissa Lapin

Sitoutumattomat ry:n ehdokaslistalla. Tämä on ensimmäinen kerta, kun olen ehdolla ja tavoittelemassa paikkaa Lapin hyvinvointialueen aluevaltuustoon, jonne 59 aluevaltuutettua aluevaaleissa 13.4.2025 valitaan. Sitä yhtä paikkaa tuohon aluevaltuustotiimiin itselleni tavoittelen.

Koen omakseni vammaisten ihmisten hyvinvointiin liittyvät asiat, koska itse olen ollut liikuntavammainen ihminen lapsesta saakka. Puhun ja toimin yli 60 vuoden vammaisuuteen liittyvillä kokemustiedoillani ja – taidoillani.

Olen aktiivinen yhdistystoimija, mukana monissa verkostoissa ja useissa luottamustoimissa: Rovaniemen vammaisneuvoston ja Lapin hyvinvointialueen vammaisneuvoston jäsen läsnäolo- ja puheoikeudella, Lapin hyvinvointialueen osallisuus- ja asiakkuuslautakunnassa, Lapin CP-yhdistyksen puheenjohtaja Rovaniemen vammais- ja kansanterveysjärjestö RoVaKa:n hallituksen jäsen Rovaniemen Invalidit ry:n jäsen.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämistehtävää saan toteuttaa Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen valmentamana kehittäjäasiakkaana. Mm. suun terveydenhuollon palvelujen ja etävastaanottopalvelujen kehittämistä olen saanut tehdä yhdessä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten kanssa. Yhteiskehittäminen on varsin palkitsevaa.

Invalidiliiton ja henkilökohtaisten avustajien työnantajien liitto Hetan kouluttamana kokemustoimijana olen oppilaitospuheenvuoroissani antanut vammaisuutta koskevan kokemustietoani sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden eli tulevien alan ammattilaisten käyttöön. Palaute on ollut hyvä.

Invalidiliiton ja OLKA-Lappi -hankkeen kouluttamana vertaistoimijana yli 60-vuoden aikana kertyneet kokemukseni vammaisuudesta, apuvälineistä, kuntoutuksesta, sairaalapalveluista, asumisesta, henkilökohtaisesta avusta, jne. ovat kokemuksistani ja tiedoistani hyötyvien vertaisten käytettävissä.

Annan mielelläni vammaisuutta koskevat tietoni ja taitoni niiden henkilöiden käyttöön, jotka kokevat

tiedoista hyötyvän – vertaisena, päättäjänä, viranhaltijana, opiskelijana, erityisperheen vanhempana, ikääntyvänä lappilaisena palvelujen käyttäjänä.

Vammaisten ihmisten asialla – yli puoluerajojen.

#vammaisuus #vammaistenihmistenasialla #Lapha #aluevaalit2025

…..

Pertti Ollonen

ollonen.pertti@gmail.com

Krista Stauffer 47v KV toimintojen tradenomi, hankinta ja logistiikka, Sodankylä

Olen kahden aivan mahtavan teinipojan 48-vuotias äiti, jolla on parantumaton aivosyöpä. Näistä syistä olen jälleen sekä kunta- että aluevaaliehdokkaana: haluan kehittää edelleen lasteni kotikuntaa sellaiseksi, että heillä on täällä hyvät mahdollisuudet kasvaa yhteisöä tukeviksi työntekijöiksi tai yrittäjiksi ja samalla haluan luoda vahvan ja kustannustehokkaan tukiverkoston Lapin hyvinvointialueella hoivaa tarvitseville asukkaille – mieluiten oman kotikuntansa alueella. 

Olen kansainvälisen kaupan tradenomi, mutta tällä hetkellä työkyvyttömyyseläkkeellä. Kuitenkin sekä yksityisen että julkisen puolen hankinta- ja logistiikka-asiantuntijana haluan käyttää edelleen ammattiosaamistani parantamaan pitkien etäisyyksien Lapin hyvinvointialueen ihmisten mahdollisuuksia saada tarvitsemiaan palveluita ilman kohtuuttomia kustannuksia 

Oikeudenmukaisuus ja ratkaisukeskeinen toiminta on minulle tärkeää ja siksi koen, että pystyn ajamaan Lapin asioita parhaiten olemalla itse täysin sitoutumaton eteläjohtoiseen puoluekuriin. Yhteisöllisyyden merkitys ihmisen hyvinvoinnille on todella tärkeää ja sitä meidän kaikkien lappilaisten edustajien tulee puolustaa. Siksi toivonkin, että äänestäjät miettivät tarkkaan oman valintansa – ja myös eri puolueiden lappilaiset jäsenet oppisivat näkemään meidät sitoutumattomat uhkan sijaan mahdollisuutena. Itse tuen hyviä ajatuksia ja aloitteita, jotka koen hyvin harkituksi ja perustelluiksi, tulipa se sitten minkä tahansa puolueen edustajan suusta. 

Sinä tietenkin päätät itse, mitä edustajaltasi haluat ja äänestät häntä, jolla on kanssasi samanlaiset arvot.

Lappilaisten on aika vaikuttaa omaan tulevaisuuteensa, joten valitse edustajasi huolella. 

Krista Stauffer

#aluevaalit2025 #lapinsitoutumattomat #oikeudenmukaistaelämää

Tiinaliisa Multamäki 48v Yrittäjä, Sodankylä

Olen Tiinaliisa Multamäki Sodankylästä. 48v. luovan alan yrittäjä ja järjestöaktiivi mm. Essentiaalinen vapina ry:ssä. Nykyinen elämäntilanne mahdollistaa ajankäytön yhteisten asioiden hoitoon. Teen töitä ikäihmisten parissa ja olen toiminut pitkäaikaissairaan avustajana. Sitä kautta on tullut näkemystä ja tietoa hyvinvointialueen hyvistä ja huonoista puolista. Minulla on vahva talousosaaminen. Olen hyvä neuvottelemaan kompromisseja. Keväällä valmistun Liikehäiriösairauksien liiton kouluttamaksi kokemustoimijaksi. Olen nuoruudessani ollut kunnanvaltuutettuna ja aktiivinen nuorisopoliitikko Pohjoismaisellakin tasolla. Tiedän mitä luottamustehtävän hoitaminen vaatii.

Pekka Heikkinen 60v opettaja, KM, Sodankylä

Olen 60-vuotias opettaja Sodankylästä. Olen toiminut luottamustehtävissä vuodesta  2005 alkaen.  Kunnanvaltuutettuna minulla on menossa viides valtuustokausi ja  valtuustokaudella 2017-21 toimin Sodankylän valtuuston puheenjohtajana. Olen ollut myös Lapin Hyvinvointialueen ensimmäisen valtuuston jäsen vuodesta 2022.

Tärkein tehtävä aluevaltuutetun luottamustoimen ohella on ollut Lapin hyvinvointialueen tarkastuslautakunnan varapuheenjohtajana toimiminen. Tehtävä on antanut varsin hyvän näköalapaikan Hyvinvointialueen ensimmäisten vuosien toimintaan.

Koko Lapin laaja maakunta on tullut tutuksi vajaan 30 vuoden Lapissa asumisen jälkeen ja toimiessani entisen Lapin Sairaanhoitopiirin (LSHP) viimeisenä hallituksen varapuheenjohtajana ja edelleen mm. Lapin liiton valtuutettuna

Kuluneella kaudella on mennyt liikaa aikaa ja energiaa alueellisten erimielisyyksien ratkomiseen. Nyt tulevassa aluevaltuustossa on pystyttävä katsomaan enemmän koko Lapin etua ja sen asukkaiden tasa-arvoista kohtelua! Katson itselläni olevan edelleen luottamustehtäviin tarvittavaa kokemusta, näkemystä ja verkostoja.

Toimivan ja yhteistyökykyisen koko Lapin aluevaltuuston valitseminen on edelleen hyvinvointialueen tulevaisuuden kannalta tärkeää!

Nykyisin sitoutumattomana ehdokkaana alue- ja kuntavaaleissa voin toimia entistä paremmin hyvinvointialueen asukkaiden ja kuntalaisten parhaaksi. Nykyisten hallituspuolueiden linjaukset valtioneuvostossa ja eduskunnassa, varsinkin hyvinvointialueratkaisuissa, ovat asettaneet etenkin Lapin ja sen asukkaat erittäin haastavaan tilanteeseen. Koko hyvinvointialueuudistuksessa istuvan hallituksen päätavoite näyttää oleva ajaa kaikki hyvinvointialueiden päätöksentekijät ja viranhaltijat useinmiten mahdottoman tehtävän eteen.

Toivottavasti äänioikeutetut ymmärtävät näiden vaalien tärkeyden kaikkien tulevaisuuden kannalta ja käyttävät ääntänsä!

Pekka Heikkinen – Ääni koko Lapin puolesta!

Jyrki Törmänen 41v Talouspäällikkö, insinööri, Tervola

Janne Olsen 40v Toiminnanjohtaja, sosionomi AMK, Tornio

Olen 40-vuotias mies Torniosta. Perheeseeni kuuluu vaimo ja kaksi alaikäistä lasta. Ammatiltani olen Sosionomi (AMK) ja olen tehnyt pitkän työuran erilaisissa sosiaali- ja erityisnuorisotyönalan työtehtävissä Kemi-Tornion alueella.


Lähdin aluevaaliehdokkaaksi, koska koen, että 16 vuoden työkokemuksestani sosiaalialalta olisi aluevaltuustossa hyötyä. Toisin päätöksentekoon asiantuntemusta ja näkökulmaa. Säästöpaineessa edelleen elävä Lapha joutuu tulevallakin valtuustokaudella sopeuttamaan talouttaan, mutta pelkkä palveluiden karsiminen ja keskittäminen ei voi olla ainoa vaihtoehto. Säästöjä ja palveluverkkoa on tarkasteltava monesta näkökulmasta ja tehtävä huolelliset vaikuttavuuden arvioinnit, joiden pohjalta voidaan tehdä päätöksiä, jotka eivät lopulta tule hyvinvointialueelle entistäkin kalliimmiksi.

Kuluneella valtuustokaudella on tehty monia huonoja ja kalliita leikkauksia, kuten esimerkiksi Länsi-Pohjan keskussairaalan palveluiden keskittäminen Rovaniemelle sekä pienten kuntien vuodeosastojen lakkautukset, jotka molemmat tulevat todennäköisesti vain lisäämään kustannuksia kasvavan taksi- ja ambulanssiliikenteen johdosta. Päätöksenteossa täytyy huomioida myös palveluiden saatavuus ja saavutettavuus. Kaikkea ei voi eikä saa järjestää syrjäseuduille etäpalveluna, vaan on otettava huomioon kohderyhmän digitaidot.

Haluan olla rakentamassa Lappia, jossa jokaisella on hyvä ja turvallinen olla. Hyvinvointi ja turvallisuus lähtee toimivista ja asianmukaisista lähipalveluista. Laphan maantieteellinen rakenne on haastava, mutta
uskon, että hyvällä yhteistyöllä pystymme rakentamaan paremman hyvinvointialueen meille kaikille.

Jatta Mäkikyrö 40v Sairaanhoitaja YAMK, teologian yo, Ylitornio

Olen Jatta Mäkikyrö, 40- vuotias suurperheen äiti Ylitorniolta. Perheeseeni kuuluu
aviomies ja 5 lasta. Olen harrastanut musiikkia lapsesta asti ja musiikki on tärkeä
osa elämääni. Olen Lapin sitouttamattomien hallituksen jäsen ja toimin
kirkkovaltuutettuna.


Pohjakoulutukseni on monimuotoinen. Olen valmistunut lähihoitajaksi
(suuntautumisena mielenterveys- ja päihdetyö) vuonna 2004 ja psykiatriseksi
sairaanhoitajaksi -2008. Minulla on Terveyden edistämisen YAMK -2020 sekä
kaupanalan esimiestutkinto. Opiskelen tällä hetkellä tutkintotavoitteisesti läntistä
teologiaa Itä-Suomen yliopistossa.


Työkokemusta minulle on karttunut hoitoalalta eri tehtävistä 15 vuotta. Olen
työskennellyt lasten- ja nuorten parissa, ikäihmisten asumispalveluissa,
mielenterveys- ja päihdetyössä sekä hoitajana että esihenkilön roolissa. Tällä
hetkellä työskentelen valtion virkamiehenä, vankiterveydenhuollossa.
Lapin hyvinvointialueen valtuutettuna haluaisin edistää ja rakentaa hyvää
yhteistyötä yli puoluerajojen. Minulle tärkeää on turvata asiaan kuuluvat julkiset ja
turvalliset terveyspalvelut lappilaisille. Tulevaisuudessa on vastattava
säästöpaineisiin mutta säästöjä on etsittävä muualta kuin heikompi osaisten
hoidosta ja terveydenhuollosta. Olen nähnyt hoitoalalla monien eri asiakasryhmien
haasteet ja tarpeet ja tämänhetkinen hyvinvointialueiden tilanne on huolestuttava.
Hyvinvointialueen säästöpaineet, peruspalveluiden karsiminen ja kuluvalla
kaudella tehdyt ratkaisut eivät poista asiakkaiden palvelun tarvetta eikä paranna
esimerkiksi ikäihmisen kuntoa kotona. Meidän ei sovi unohtaa myöskään
perustyötä tekevien hoitajien työssäjaksamista ja riittävän hoitajamitoituksen
turvaamista, joka on laadukkaan hoitotyön kannalta ensiarvoisen tärkeää. Myös
ennaltaehkäisevä työ perusterveydenhuollossa ja mielenterveyspalvelut on
turvattava lappilaisille.

Terve yhteisö on moniääninen yhteisö. On tärkeää rakentaa yhteistyötä yli
puoluerajojen avoimesti, reilusti ja etsiä ratkaisuja toisia kunnioittaen.

Harkitse kenelle äänesi annat. <3