Juhani Mykkänen (109)

Kansanedustajaehdokkaamme Juhani Mykkänen on Keski-Suomesta kotoisin oleva, mutta jo 20 vuotta sitten lappilaistunut rovaniemeläinen. Juhani on tehnyt pitkän uran kuljetusalalla, ajaen rekkaa ympäri Eurooppaa. Työt ovat vieneet miehen myös asumaan Saksaan ja Ranskaan. Lappi vei kuitenkin miehen sydämen kaksikymmentävuotta sitten ja erityisesti Lapissa kiehtoo mahdollisuudet harrastaa niin metsästystä kuin kalastustakin. Luonnossa liikkumisen lisäksi Mykkäsen voi löytää kotisohvalta, sillä hän on kova penkkiurheilija joka on kiinnostunut niin autourheilusta kuin hiihdostakin.

Mykkänen on aina ollut kiinnostunut politiikasta ja on hakeutunutkin mm. Rovaniemen kaupunginvaltuustoon SDP:n riveistä, lisäksi Mykkänen on ollut mukana vaikuttamassa auto- ja kuljetusalan liitossa. Eduskuntavaaleissa sitoutumattomuus oli kuitenkin Juhanille selkeä ja ainut vaihtoehto, sillä hän kokee, että Lapin asukkaiden etua voi ajaa vain aidosti sitoutumattomat ihmiset. ”Ei isoissa puolueissa voi ajaa Lapin asukkaiden etuja, sillä kaupungeissa on aina enemmän valtuutettuja ja mennään ryhmäkurin mukaan. Maailma on hyvin erilainen paikka Rovaniemeltä kuin Helsingistä käsin” Mykkänen kertoo.

Lapin edunvalvonta-asiat ja tulevaisuus ovat miehen sydäntä lähellä, onhan Lappi hänen mielenmaisemansa. ”Lapin luonto ja ihmiset ovat aivan eri luokkaansa kuin etelässä. Lapin kulttuuri on yhteisöllinen ja ihmiset haluavat tulla toistensa kanssa toimeen ja jutustella. Täällä kun menee kauppaan, niin joka kerta jää suustansa kiinni, kun aina löytyy ystävällisiä tuttuja. Harrastuksiin on ollut helppo päästä mukaan, kun ihmiset ovat välittömiä ja luonto yhdistää. Avoimuus on omaa luokkaansa, jo heti ensimmäisen puolen vuoden aikana minulle pisti silmään kuin avoimia ihmiset ovat ja kuinka helposti lähestyttäviä lappilaiset on” Mykkänen kertoo kokemuksistaan.

Lapin asukkaiden edut on turvattava tulevaisuudessa

Kansanedustajaehdokkaan mielestä yksi tärkeimmistä asioista Lapin tulevaisuuden kannalta on turvata lappilaisille mahdollisuus harrastaa metsästystä ja kalastusta omassa maakunnassaan. Mykkänen näkee harrastukset tärkeinä Lapin veto- ja pitovoiman kannalta. ”Lappilaisilla on vahva metsästyskulttuuri, jossa luontoa kunnioitetaan ja metsästä saatava saalis on leivänjatketta. Lappilaisten ja eteläisten metsästys eroaa toisistaan kuin yö ja päivä. Etelästä tänne tulevat harrastusporukat ovat melkein ammattimaisia metsästäjiä, joiden päämääränä on tappaa mahdollisimman paljon esimerkiksi hirviä täällä olonsa aikana. Olen itse todistanut muun muassa metsäkanalintujen ylimetsästystä seisojilla, vaikka päivälupia olisi ollut vain yksi per metsästäjä. Lappilainen metsästäjä pyytää sen minkä syö, etelästä tullut sen minkä saa. Tämä ajaa vielä tulevaisuudessa Lapin riistakannat sille tasolle, että joudumme rajoittamaan metsästystä, mikä olisi suuri virhe, sillä moni meistä paikallisista asuu täällä nimenomaan harrastusten tarjoamien mahdollisuuksien vuoksi” Mykkänen kertoo.

Mykkänen pitää koko Lapin asuttuna pitämistä tärkeänä, mutta kokee että pientenkin paikkakuntien turvallisuuteen tulee panostaa. Syrjäisilläkin alueilla tulee turvata asukkaille peruspalvelut, kuten poliisin- ja pelastuslaitoksen palvelut. Ehdokkaan mielestä Suomi voisi ottaa myös mallia Saksasta, jossa valtio tukee koko maan asuttuna pitämistä vahvasti.

Lisäksi Mykkänen on aidosti huolissaan juuri alkaneen hyvinvointialueen kyvystä turvata Lapin asukkaille toimivat palvelut. Kansanedustajaehdokkaan mukaan hyvinvointialueiden tulee tulevaisuudessa panostaa enemmän perusterveydenhuoltoon ja toimiviin lääkäripalveluihin. ”Tällä hetkellähän tilanne on se, että koska lääkäriin ei päästä niin sairastuneet ihmiset ruuhkauttavat ensiapupalveluita tarjoavat terveyskeskukset ja sairaalat. Nuoret joutuvat jonottomaan kouluterveydenhoitajalle useita kuukausia, jolloin ongelmista tulee akuutteja ja joudutaan turvautumaan ensiavun tarjoamiin palveluihin. Kyllä on tärkeää, että ihminen saa apua ja terveydenhuoltoa muualtakin kuin päivystyksestä, kun tilanne on jo mennyt pahaksi” Mykkänen linjaa vahvasti.

Hyvinvointialueen toiseksi tärkeäksi kehittämiskohteeksi Mykkänen nostaa ikäihmisten hoidon. ”Olemme tilanteessa, jossa Suomea puolustaneet ja rakentaneet ihmiset ovat elämänsä loppupuolella. Kyllä meidän tulee pystyä tarjoamaan näille ihmisille hyvää ja arvokasta hoitoa niin kauan kuin he ovat täällä” Mykkänen päättää.