Edessämme on tärkeät vaalit. Jokainen hyvinvointialue pääsee muokkaamaan asukkaidensa näköistä palveluverkostoa. Iso vastuu on valmistelevilla virkamiehillä ja 59-jäsenisellä valtuustolla, joka tulevaisuudessa päättää, miten sosiaali-, terveys ja pelastuspalvelut järjestetään kohtuullisesti kaikkien turvaksi ja ulottuville. Laadukas päätöksenteko syntyy asiantuntevasta valmistelusta.
Valtuuston ja hallituksen lisäksi organisaatio koostuu lautakunnista, neuvostoista sekä kuntien, Lapin liiton ja Saamelaiskäräjien muodostamasta neuvottelukunnasta. Paikkoja riittää täytettäväksi ja tietoa kuljetettavaksi kaikista suunnista valtuustoon.
Pitkien matkojen Lapissa on tärkeää, että palvelut säilyvät tasaisesti ympäri maakuntaa luoden samalla pito- ja vetovoimaa. Nyt on hyvä aika katsoa menneeseen, mitä kaikkea on kokeiltu ja mikä voisi toimia tulevaisuudessa. Ehkä kiertävä kätilömalli ei tule kysymykseen, mutta jotain sinne päin.
Esimerkiksi ongenkoukkujen poistaminen peukalosta tai muualta kehosta voisi jatkossa olla mahdollista vuodeosastoilla, kuten ennen on ollut. Palveluverkosta rakentaessa tulee ihmisen olla kokonaisuutena keskiössä ennaltaehkäisevästä palvelusta saattohoitoon. Toimijoiden tulee tehdä tavoitteellista työtä samaan suuntaan.
Suunnitelmallisesti ja määrätietoisesti edeten saamme luotua toimivan palveluverkon, jossa tarpeen tullen saa avun, tieto kulkee ja niin asiakkaita kuin työntekijöitä kohdellaan tasapuolisesti. Palveluverkon tulee olla joustava ja asiakaslähtöinen.
Lapin Kansa 11.1.22
Jutta Pasma, Pelkosenniemi
Lapin Sitoutumattomat