2404 – Inkeri Yritys

Olen 70-vuotias paljasjalkainen kaukoslainen, perheeseeni kuuluu puoliso, kolme aikuista lasta, kuusi lastenlasta ja Aawa-koira. Koulutukseltani olen oikeusnotaari ja yo-merkonomi. Työurani olen tehnyt Kittilässä mielenterveystoimistossa ja oikeusaputoimistossa. Eläkkeelle olen jäänyt oikeusneuvojan virasta.

Minut valittiin ensimmäisen kerran kunnanvaltuustoon vuonna 1984. Siitä lähtien olen ollut täysillä mukana erilaisissa luottamustehtävissä Kittilän kunnassa, Tunturi-Lapin seutukunnassa, Lapin liitossa ja muissa maakunnallisissa luottamustehtävissä. Minulla on ollut myös kansainvälisiä luottamustehtäviä. Tällä hetkellä olen Kittilän kunnanvaltuuston puheenjohtajistossa, koululautakunnassa ja rakennus- ja ympäristölautakunnassa. Lisäksi olen ollut aktiivisesti mukana ammattiyhdistystoiminnassa. Kunnallisneuvoksen arvonimi minulle myönnettiin vuonna 2008.

Kuluvalla valtuustokaudella toimin myös Lapin hyvinvointialueen aluevaltuutettuna ja aluehallituksen jäsenenä. Kun lähdin ehdolle hyvinvointialueen päättäjäksi, halusin vahvistaa perusterveydenhuoltoa, vanhustenhuoltoa sekä lapsiperheiden ja nuorten palveluja. Todellisuus paljastui kuitenkin pian, päätöksenteossa ei ollut liikkumavaraa. Valtio on asettanut tiukat rajat ja rahoitusraamit hyvinvointialueiden toiminnalle. Hyvinvointialueen asioiden valmistelijat ja päättäjät ovat olleet ”puun ja parkin raossa” hyvinvointialueen rakentamistyössä.

Tulevissa hyvinvointialueen vaaleissa keskeinen tavoitteeni on edelleen se, että kaikkien lappilaisten ihmisten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen saatavuus ja saavutettavuus turvataan kaikissa tilanteissa. Palvelujen tulee olla lähellä, saatavilla ajoissa ja inhimillisesti. Mielestäni on tärkeää, että palvelut tuotetaan ammattitaidolla. Tämän perustan turvaaminen edellyttää riittävää henkilöstöä sekä työntekijöiden jatkuvaa hyvinvoinnista huolehtimista.

Työikäisten palveluiden ohella haluan vaikuttaa ikääntyvien, vammaisten, lasten ja nuorten sekä perheiden palveluihin. Toimiva ja ajantasainen oppilas- ja opiskelijahuolto sekä kaikkien turvallisuutta lisäävä pelastustoimi tulee olla kunnossa. Erikoissairaanhoidon osalta tarvitaan vahvaa yhteistyötä Lapin keskussairaalan ja Länsi-Pohjan keskussairaalan kesken. Molempien sairaaloiden toimintoja tulee edelleen kehittää.

Koko hyvinvointialueen tehtävien onnistuminen vaatii koko Lapin alueen vahvaa yhteistyötä julkisen sektorin eri toimijoiden, päättäjien, Lapin alueen yrittäjien ja kaikkien lappilaisten ihmisten kesken. Mielestäni tavallisen arjen sujuminen riippuu pitkälti ihmisten hyvinvoinnista. Haluan edistää ihmisten hyvinvointia vankalla kokemuksellani ja aina täysillä panostaen.

Tehdään parhaasta parempaa – hyvinvoiva Lappi kaikille!